IVP Coatings viert 75-jarig bestaan en focust op 3 uitdagingen voor vandaag en morgen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Grondstof- en energieprijzen, Europese klimaatdoelstellingen en zoektocht naar talent staan hoog op de agenda van verf- en inktbedrijven

Brussel, woensdag 14 september 2022 – IVP Coatings, de Belgische industriefederatie van de verven, lakken, vernissen, inkten en gevelisolatiesystemen, heeft gisteren haar 75ste verjaardag gevierd. Tijdens het evenement werd teruggekeken op het kleurrijke verleden van de sector in België, maar vooral ook scherpgesteld op de uitdagingen waar de industrie voor staat: de impact van de hoge grondstof- en energieprijzen, de ambitieuze doelstellingen van de Europese Green Deal, en het nijpende tekort aan medewerkers.

Sinds het ontstaan van de industriefederatie eind jaren 40 heeft de sector een aantal grote evoluties doorgemaakt. Zo is verf veranderd van iets dat louter gebruikt werd om te kleuren en te beschermen naar een hoog technologisch product waarbij de nadruk ook ligt op de functionele toepassingen zoals UV-bestendigheid of antibacteriële werking. Daarnaast zijn er grote stappen vooruitgezet op het vlak van duurzaamheid. Zo hebben productinnovaties gezorgd voor een omschakeling van solventgebaseerde naar watergebaseerde toepassingen. De sector onderzoekt ook de mogelijkheden om te evolueren naar een circulair model voor verfresten en emmers.

Drievoudige uitdaging

Ondanks die technologische vooruitgang en innovaties staat de sector vandaag voor drie grote uitdagingen. De coronacrisis, die de wereldwijde logistieke ketens danig in de war stuurde, gevolgd door een ongeziene energiecrisis confronteert sectorbedrijven met torenhoge kosten voor grondstoffen en energie. Daarnaast heeft de Europese Green Deal en meer bepaald de Chemicals Strategy for Sustainability ambitieuze doelstellingen vastgelegd. Die hebben een impact op de chemische grondstoffen die in de toekomst gebruikt mogen worden om verven, lakken en inkten te produceren. Daarbovenop kampt de sector met een groot tekort aan arbeidskrachten en zet ze alle zeilen bij om talent – jong en oud – warm te maken voor een job als schilder.

Lieven Seys, voorzitter IVP Coatings: “Al 75 jaar zorgt de Belgische verf-, coating- en inktindustrie voor kleur in ons leven. En dat dankzij de duizenden medewerkers die onze sector telt, van ontwikkelaar tot schilder. Als industriefederatie zetten we samen met onze sectorbedrijven dan ook alles op alles om ons imago verder te versterken en meer jongeren aan te spreken voor een boeiende carrière in de sector. Want dat is wat we te bieden hebben: een job met een kleurrijk verleden en bovenal een mooie toekomst.”

Nele Plas, directeur IVP Coatings: “Verven, coatings en vernissen kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren aan de doelstellingen van de Europese Green Deal. Denk daarbij aan hogere energie- en brandstofefficiëntie, afvalvermindering, en levensduurverlenging. Een beperking van bepaalde chemische grondstoffen en het feit dat een substitutieproces lang duurt, brengt dergelijke productfunctionaliteiten in gevaar. Willen we innovaties op het vlak van ontwikkeling en productie van de verf- inkten- en coatingindustrie hier ook voor minstens de komende 75 jaar duurzaam verankeren, dan moeten we samen met regionale, nationale en Europese overheden nagaan op welke manier de opgelegde doelstellingen ingevuld kunnen worden. Als industriefederatie gaan we daarvoor graag een constructieve dialoog aan.”